Bogtyven

Bogtyven

Bogtyven, Det Kongelige Teater 2009, handler om Frede Møller Christensen der stjal omkring 1500 antikke bøger fra Det Kgl. Bibliotek. Danmarkshistoriens største kulturtyveri.

Den 11. september 2003 får Det Kongelige Bibliotek en opringning fra Christie’s i London. Auktionshuset har fået indleveret et eksemplar af den spanske forfatter Bartolomé de Torres Naharros Propalladia i en udgave fra 1517, og englænderne har mistanke om, at den indbragte bog er stjålet fra Det Kongelige Bibliotek. Mistanken bliver bekræftet, og politiets efterforskning rettes hurtigt mod en afdød forskningsbibliotekar og hans familie. Efter en ransagning af familiens hjem i Espergærde viser det sig, at bogtyven over en 10-årig periode tilbage i 1970erne har stjålet hen ved 1500 bøger til en samlet værdi omkring 100 millioner kroner! Snart ruller sagen om det store bogtyveri i både retssal og medier.

 

Forestillingen Bogtyven er skrevet af dramatiker Daniel Wedel, og manuskriptet er baseret på indgående research og interviews med kilder i sagen, bl.a. bogtyvens enke, Eva Møller-Kristensen, hendes advokat Merethe Stagetorn og direktøren for Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen. På baggrund af denne research har Wedel skrevet et stykke dokumentarfiktion, hvor skuespillerne på scenen både portrætterer de medvirkende fra sagen og agerer som undersøgelsesdommere på jagt efter sandheden om det store bogtyveri. For hvem har egentlig retten på sin side? Er det den offentlige anklager eller den forbitrede enke? Er det hendes forsvarsadvokat Merethe Stagetorn eller er det direktøren for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen? Hver for sig har de deres egen sandhed.

Daniel Wedel iscenesætter selv Bogtyven i samarbejde med instruktør Egill Pállson. Forestillingens scenografi som er skabt af Palle Steen Christensen, domineres af et stort træbord, omkring hvilket skuespillerne Mikkel Arndt, Helle Fagralid, Tina Gylling Mortensen, Kirsten Olesen, Benjamin Boe Rasmussen og Søren Thomsen udfolder retssalsdramaet om danmarkshistoriens mest omfattende kulturtyveri.

Her kan du hente manuskriptet (kræver password. Få password ved at skrive til info@soulfoodfilm.dk )

Læs interview med Daniel og Egill (pdf)

 

Udgivet i DRAMA, Nyheder.